Sumobrottning. En kortfattad översikt innan du själv ger dig in i ringen.

Japans nationalsport. Vem har inte hört talas om dessa, ofta gigantiska, brottare som i snabba hårda matcher kämpar om mästartiteln. Kanske vanligaste bilden man har är stora, starka och fram för allt tunga brottare. Ändå är inte storleken helt avgörande. Tekniken är av stor betydelse och även en mindre, lättare brottare kan nå mycket långt. Som med de flesta andra sporter tävlas det på olika nivåer med både amatörer och proffesionella brottare.
Vanliga Sumotermer
Hur går en match till?
SuperSumoKul
 
Sumobrottning
Sumobrottare i rituell dans.
Inte bara brottning med sumodräkter!
Den mentala uppladdning börjar redan utanför ringen. Den fortsätter sedan i ringen där förberedelserna får hålla på i högst fyra minuter. Här kastas det salt, stampas och klappas för att följa ritualen. När brottarna sätter båda knytnävarna på marken är det dags för tachi-ai som innebär starten.Sen gäller det att få den andre ur ringen eller få motståndaren att nudda ringen med annan kroppsdel än fotsulorna. Matcherna brukar vara över på 10-20 sekunder. Det händer ändå ibland att matcherna drar ut på tiden och då blir uthålligheten helt avgörande.
Aite = motståndare
Basho = turnering (6 ggr per år)
Dohyo = tävlingsringen
Rikishi = sumobrottare
Makunouchi = högsta tävlingsnivån
Mawashi = det klassiska bältet
Oyakata = tränaren
Tachiai = start av match
Yokozuna = stormästare
Zensho yusho = turnmeringsseger utan någon förlust.Nu när baskunskaperna är lagda saknas bara den praktiska erfarenheten. Gå till startsidan där du kan läsa mer och sedan beställa utrustning för din alldeles egna sumoturnering. Sumodräkterna ger en härlig känsla av storvuxenhet och förstäker även känslan av styrka. Till skillnad från genuin sumobrottning är tävlan i dessa sumodräkter en förhållandevis "mjuk" upplevelse. För er som önskar lite mer bredd finns även utrustning för tre-fyrkamp att hyra hem.

Alltid lika kul. Inomhus eller utomhus spelar ingen roll! Allt du behöver följer med i beställningen!
Sumobrottning (Wikipedia)
Japan Sumo Association
Sumo Fan Magazine
Läs mer:
Ett axplock av sumofilmer från You Tube!
Kost och vikt.
De flesta sumobrottare ligger på en vikt runt 150 kg. Detta kan tyckas mycket eftersom rörlighet är en viktig del i tävlingsmomentet. Träningen är därför anpassad på ett vis som kombinerar rörlighet och vikt. Viktigt är att nå en låg tyngdpunkt och därmed bli svår att fälla. Matintaget sker få gånger per dag men istället desto mer per gång. Stora mängder protein, kyckling, kött, fisk, tofu är viktigt och till detta en stor mängd grönsaker. Tillsammans med ändå större mängder ris blir också kolhydratintaget mycket stort. Efter måltiden är vila ett måste för att ackumulera kalorierna. Av naturliga skäl blir belastningen på kroppen avsevärd. En sumobrottares karriär avslutas därför oftast i yngre år, runt 30.
Sumokul.se en del av Gökboet - Svensexa, Möhippa, Firmafest, Femkamp m.m.          Exportgatan 7 42246 Hisings Backa          031-527527          info@gokboet.se